Φρέσκα ή κατεψυγμένα; Ποιά σας κάνουν καλό;



Τα κατεψυγμένα λαχανικά τα έχουμε στην κατάψυξη του σπιτιού μας, έτοιμα για χρήση όποτε θελήσουμε. Ανοίγουμε το σακουλάκι και τα προσθέτουμε, χωρίς πλύσιμο, καθάρισμα και τεμάχισμα, σε φαγητά και σαλάτες.
Τα φρέσκα λαχανικά, από την άλλη, μοσχοβολάνε αρώματα, είναι ζουμερά και λαχταριστά την ώρα που τα πλένουμε και τα κόβουμε δεν μπορούμε να μην…τσιμπολογήσουμε.
Αν όμως γινόταν ένας διαγωνισμός μεταξύ φρέσκων και κατεψυγμένων λαχανικών και τροφίμων, ποιο θα κέρδιζε;

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα φρέσκα τρόφιμα

Τα λαχανικά είναι οι τροφές που στηρίζουν τη μεσογειακή δίαιτα. Για να είναι όμως πραγματικά ωφέλιμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όχι μόνο στον τρόπο που τα συντηρούμε αλλά και στον τρόπο που τα μαγειρεύουμε.
• Τα φρέσκα λαχανικά έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά, οπότε θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερο όφελος σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, εκτός κι αν μας προκαλούν δυσπεψία οπότε τα τρώμε ελαφρώς μαγειρεμένα.

Εφόσον επιλέγουμε φρούτα εποχής και κατά προτίμηση από γεωγραφικές περιοχές κοντά στο σπίτι μας είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε όλα τα αρώματα, τη γεύση και κυρίως τα θρεπτικά τους συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Γι' αυτό και το "μυστικό" είναι να αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε μικρές ποσότητες για να τα καταναλώνουμε όσο το δυνατό συντομότερα. Ωστόσο, το ότι αγοράζουμε φρέσκα λαχανικά δε σημαίνει πως οπωσδήποτε επωφελούμαστε από τα θρεπτικά συστατικά τους, αφού η παρατεταμένη διατήρηση των τροφών, ακόμη και στο ψυγείο, προκαλεί σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών.

Αυτό το ξέρατε; Μερικά νωπά λαχανικά μπορεί να χάσουν το 50-70% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες όταν τα διατηρούμε για δυο ή τρεις μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα κατεψυγμένα

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι μια εύκολη λύση για το φαγητό της οικογένειας, ιδιαίτερα όταν εργαζόμαστε. Τι πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας προτού τα καταναλώσουμε;
• Η διατήρηση των λαχανικών στην κατάψυξη έχει σαν αποτέλεσμα σχετικά μικρότερη απώλεια σε βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, από τα φρέσκα λαχανικά που δεν καταναλώνουμε σε λίγες μέρες μετά τη συγκομιδή τους.
• Τα κατεψυγμένα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, σχεδόν στις ίδιες ποσότητες με τα φρέσκα. Ταυτόχρονα όμως ενδέχεται να έχουν ορισμένα χημικά πρόσθετα που είναι απαραίτητα για τη σωστή τους συντήρηση και εμφάνιση όπως αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, χρωστικές ουσίες, αρώματα κ.λπ. Γι’ αυτό, προτού επιλέξετε διαβάστε την ετικέτα των συστατικών τους. Όσα λιγότερα "Ε" διαβάσετε τόσο λιγότερα χημικά πρόσθετα υπάρχουν στο συγκεκριμένο προϊόν!
• Τα φρέσκα φρούτα είναι ασφαλώς η πρώτη μας επιλογή. Για φρούτα όμως που δεν είναι από τη χώρα μας όπως τα μούρα και τα φρούτα του δάσους ή φρούτα που έχουμε συντηρήσει εμείς στην κατάψυξη, η κατεψυγμένη εκδοχή τους είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για να ωφελούμαστε από τις βιταμίνες τους σε smoothies και σε φρουτοσαλάτες.
• Στα κατεψυγμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα μετά από διαδοχικές καταψύξεις και αποψύξεις, αποδιοργανώνεται η δομή των πρωτεϊνών. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουμε κατεψυγμένα: ελέγχουμε τη συσκευασία να μην είναι αλλοιωμένη ή σκισμένη αλλά και το ίδιο το προϊόν. Αν με το άνοιγμα διαπιστώσουμε οποιαδήποτε αλλοίωση του περιεχομένου, στη μυρωδιά ή την εμφάνιση, καλό είναι να αποφύγουμε να το φάμε.

Tip υγείας: Αν δεν μπορείτε να έχετε στο ψυγείο σας φρέσκα λαχανικά που θα καταναλώσετε την ίδια ή την επόμενη μέρα, επιλέξτε τα κατεψυγμένα καθώς χάρη στη συντήρησή τους σε ψύξη, διατηρούν σε σημαντικό βαθμό τις βιταμίνες τους.

Και με το διαγωνισμό τι έγινε; Μάλλον είναι θέμα σωστής χρήσης, συνηθειών και επιλογής σε κάθε οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, τα λαχανικά και τα φρούτα, φρέσκα ή (σωστά) κατεψυγμένα, είναι μια υγιεινή και απαραίτητη διατροφική ομάδα για το φαγητό και την υγεία όλης της οικογένειας.

Πηγή: Capital.gr